sallad
Utländsk arbetskraft räddar svensk sallad. Foto: Hasse Holmberg/TT

Utländsk arbetskraft möjliggör odling

Professor: Det finns inte intresse bland svensk arbetskraft
1:07 min

Arbetskraft från andra länder har blivit en förutsättning för svensk grönsaksodling - idag kommer 80 procent av dem som jobbar där från utlandet, visar en studie som görs på SLU i Alnarp.

-- Svensk livsmedelsproduktion, speciellt på grönsaksområdet, är beroende av utländsk arbetskraft för att överhuvudtaget fungera, Peter Lundqvist, professor vid Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi på SLU i Alnarp.

Det är särskilt för säsongsarbete inom den gröna sektorn, då det behövs många anställda under en begränsad tid, som det är svårt att rekrytera i Sverige, enligt Peter Lundqvist.

-- Det finns inte samma intresse vare sig bland ungdomar eller andra för att göra den här typen av arbete, säger han.

Spelar lönenivån in också?

-- Det kan ha en viss betydelse, men lönerna brukar vara ganska ok ändå, så att det är nog inget avgörande för det nej, säger han.

Studien av utländsk arbetskraft inom de gröna näringarna, trädgård och lantbruk, började 2011 på SLU i Alnarp och sker i samarbete med arbetsgivare och fack. Bland annat har forskarna gjort besök och intervjuer ute på företag under odlingssäsong.

Ett syfte med studien att hitta lösningar på de kommunikationsproblem som kan uppstå när anställda och arbetsgivare inte talar samma språk, något som kan leda till risker i arbetsmiljö och till problem i produktionen.

-- Vi hoppas att kunna ta fram de hjälpmedel och lösningar som efterfrågas och som gör att båda parter här blir nöjda, säger Peter Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".