Natalia Bosak, Donationer i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Natalia Bosak tar emot julklappar. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Många ville skänka julklappar till behövande

"Alla barn ska få vara glada"
2:00 min

En del familjer har inte råd att köpa julklappar till sina barn. Därför ordnade den ideella organisationen Donationer i Malmö i går en julklappsinsamling till behövande familjer. Många ville hjälpa till, och över 2000 klappar skänktes.

Kön ringlade sig lång redan från start på det köpcentrum i Malmö där organisationen Donationer i Malmö tog emot julklapparna, och den fylldes hela tiden på med nya människor.

– Vi har lämnat gosedjur, ett litet piano och leksaker, säger Sara Abdolmalecki, som rensat bland sina egna saker.

– Jag tycker att det är väldigt bra gjort, att de gör den här insamlingen, så att alla barn ska bli glada, när det är en sådan här högtid, säger hennes mamma Mina Hosseini.

Det som önskas är framför allt leksaker, och Natalia Bosak och Sara Aalvik, som står bakom insamlingen, kommer nu att fördela sakerna utifrån de önskningar som kommit in från behövande familjer.

– De nästkommande veckorna kör jag och Natalia många omgångar i lagret och sorterar allting och matchar mot de ansökningar som vi har fått in, för att kunna lämna vidare till familjerna, säger Sara Aalvik.

Vad känner ni, när ni ser hur stort behovet är bland barnfamiljer som faktiskt behöver hjälp med julklappar?

– Det är väldigt skrämmande. Vi tycker absolut inte att ett barn ska behöva vara utan julklappar och behöva komma tillbaka till skolan eller förskolan och inte kunna berätta vad de fått i julklapp. Det är väldigt socialt också att de får julklappar och den jul som de förtjänar, säger Natalia Bosak.

Christel Brander fanns också på plats och lämnade julklappar i går. Hon tycker att det känns bra att kunna hjälpa men ledsamt att det behövs.

– Det är för gräsligt. Det finns inga ord för det egentligen, säger hon.

Vad känner du när du ser att det är så många som samlas här och vill hjälpa till?

– Det är klart att man blir jätteglad. Man blir så glad att det finns så många goa människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".