Sprututbyte öppnar idag på CSK
Sprututbytesmottagningen har en egen ingång på infektionskliniken. Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Många har hittat till sprututbytesmottagningen

Ansvarig sjuksköterska: Redan första dagen var det folk här
1:23 min

I lite mer än en månad har sprututbytesmottagningen varit öppen i Kristianstad. Där finns möjlighet för personer som missbrukar att lämna in orena kanyler och sprutor och därefter få med sig rena, för att minska smittspridning.

– Det har kommit någon varje dag, mer och mer de sista två veckorna, men redan första dagen var här ju, berättar Emelie Dahlqvist som är ansvarig sjuksköterska vid sprututbytesmottagningen i Kristianstad.

Där har personer som missbrukar, möjlighet att lämna in orena kanyler och sprutor och få med sig nya rena. Enligt Emelie Dahlqvist är många av de som besökt mottagningen, personer som tidigare fått ta sig till mottagningar för sprututbyten i Lund eller Malmö.

En bit bort från mottagningen vid CSK i Kristianstad står en kvinna som tidigare missbrukade under 35 år. Hon berättar att hon på den tiden åkte ner till Lund och Malmös mottagningar.

– Det var mycket uppskattad. Därav har jag klarat mig med bara hepatit C. I missbruket kan det bli väldigt destruktivt, det är viktigt med rena verktyg. Men jag tycker också man ska lämna tillbaka så det inte sprids.

Kan man se någon effekt om det minskat smittspridning?

Nej, det är något vi kommer utvärdera årligen så det är för tidigt att säga, berättar sjuksköterska Emelie Dahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".