Tingsrätt - Förhandling pågår. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
Tingsrätt - Förhandling pågår. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio

Malmöexplosion påverkar fler skånska domstolar

Lagman: Det kan bli så att rättegångar måste ställas in eller skjutas upp
1:35 min

Det finns anledning att tro att det är ett angrepp mot rättsväsendet. Det säger Ylva Norling Jönsson, lagman vid Helsingborgs Tingsrätt, efter nattens explosion utanför Rättscentrum i Malmö. Och en sådan här händelse påverkar även andra tingsrätter i länet, menar hon.

– Det påverkar oss naturligtvis på det sättet att vi måste tänka ännu mer på säkerheten. Vi har ju en generell säkerhetskontroll och det innebär att vi kontrollerar alla som besöker domstolen, ungefär på samma sätt som när man ska resa med flyg. Vi kontrollerar alltså att man inte får med sig några farliga eller olagliga föremål in i byggnaden, säger Ylva Norling Jönsson, lagman vid Helsingborgs Tingsrätt.

För ett par år sedan blev det tillåtet att använda säkerhetskontroll med metalldetektor i tingsrätten. Sedan dess har man alltså haft det i Helsingborg. Det finns också vid några av de andra tingsrätterna i Skåne, dock inte alla. Men när något sådant här händer stärker det övertygelsen att man bör använda det, säger Ylva Norling Jönsson.

Lena Berlin vid Tingsrätten i Hässleholm säger också att säkerheten är viktig men att man aldrig kan skydda sig mot explosioner, likt det som hände i Malmö inatt. Den inre säkerheten kan man dock förbättra. I Hässleholm pågår nu bygget av den nya tingsrätten som väntas klar i mars, och där kommer man få betydligt bättre säkerhet än man tidigare haft.

Exlosionen i Malmö inatt skedde vid entrén till säkerhetssalen, och eftersom det är en sal som också används av andra tingsrätter, kan det nu få konsekvenser för kommande rättegångar, säger Ylva Norling Jönsson.

– Vi hade inte just nu planerat att använda den här lokalen. Men det är en lokal som används av flera domstolar i regionen så det kan mycket väl bli så att det här går ut över rättegångar. Det kan bli så att rättegångar måste ställas in eller skjutas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".