Martin Kilani och Margit Nilsson. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Martin Kilani hjälper Margit Nilsson att lägga in ett så kallat ICE-nummer i mobilen. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Väktarelever hjälpte äldre med brandsäkerhet

Boende: Jag kan inte stå upp, hålla balansen och träffa det lilla hålet
1:50 min

Att byta batteri i sin brandvarnare eller bara för den delen kolla så den fungerar är inte alltid det lättaste för äldre. Därför fick boende på trygghetsboendet på Hantverkaregatan 2 i Hässleholm under måndagen besök av gymnasielever som utbildar sig till väktare.

– Det är bra att de kommer och testar det åt mig, säger Gertie Heijbel som bor på trygghetsboendet.

Ett tiotal personer på boendet fick hjälp med att se över brandsäkerheten i sina lägenheter. Eleverna gick från lägenhet till lägenhet i höghuset och efter ett tag upptäckte eleven Jesper Svensson ett problem.

– De har inte brandsläckare i varje lägenhet. Och det är ändå ett problem om det skulle ta fyr i spisen eller något sånt, säger Jesper Svensson.

Eleverna får läsa själva väktarutbildning först i trean när de fyllt 18 år. Fram tills dess handlar det mycket om lära sig arbeta förebyggande. Och eleven Nilla Lennartsson gillar praktisk lärande utanför skolan.

– Man vet inte vad som väntar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".