Entrén till Rättscentrum på porslinsgatan i Malmö, som fick stora skador av explosionen. Foto: Alexander Zielon Lund/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Alexander Zielon Lund/Sveriges Radio
Eva Wendel Rosberg är chef för Malmö tingsrätt. Foto: Patrik Hekkala/SR
2 av 2
Eva Wendel Rosberg. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio

Efter explosionen: Rättegångar flyttas

"Kanske en tillfällig entré"
2:49 min

Alla förhandlingar i tingsrätten på Rättscentrum i Malmö kommer i minst två veckor att flyttas till andra lokaler. Orsaken är den kraftiga explosionen som i söndags kväll orsakade stora skador på entrén till tingsrätten.

– Det är förstås tråkigt. Vi var väldigt nöjda och glada med våra salar och tycker Rättscentrum är en fin byggnad. Det är också tråkigt för alla boende runt omkring som fått fönster och balkonger skadade, säger Eva Wendel Rosberg, chef för Malmö tingsrätt.

Genom ett litet sidofönster syns skadorna inne i entrén på tingsrätten. Takplattor och lampor ligger över hela golvet tillsammans med glaskross. Det syns flera hål i väggarna och den kraftiga innerdörren är böjd inåt av trycket. Långa delar från den har ryckts av och sitter nu som spjut ut ur hissen bakom.

I går var polisen klar med den tekniska undersökningen och på eftermiddagen kunde Eva Wendel Rosberg för första gången gå in och titta på skadorna.

– I entrén är allt förstört. Taket hänger och hissen är förstörd. Men innanför det som är säkerhetskontroll ser det ut som vanligt, säger hon.

Men vad får det här för konsekvenser för förhandlingarna på tingsrätten här?

– Vi kan inte ha förhandlingar här nu. De flyttas och får tränga ihop sig med förhandlingarna i vår andra byggnad. Vi hjälps också åt med domstolarna i närområdet om det behövs.

Kan det bli så att förhandlingar ställs in?

– Det räknar vi inte med. Vi har 20 salar och kan hjälpas åt i området. Så jag räknar inte med att behöva ställa in någon förhandling på grund av detta, säger Eva Wendel Rosberg.

Det var sent i söndags kväll som en sprängladdning exploderade utanför entrén till tingsrätten på Rättscentrum. Många malmöbor vaknade av den kraftiga smällen och husen intill fick stora skador på balkonger och fönster.

Morgonen efter samlades nyfikna och boende i kvarteret vid polisens avspärrningar. Många var oroliga och ställde sig frågan om det är säkert att bo nära Rättscentrum.

Även juristernas fackförbund Jusek menar nu efter explosionen att säkerheten vid domstolar måste bli starkare, till exempel med obligatoriska larmbågar och fler vakter.

På Rättscentrum i Malmö börjar nu reparationerna av entrén. Men när arbetet här kan arbetet här kan börja som vanligt igen är fortfarande oklart.

– Vi har fått besked att det inte blir förhandlingar här nu eller nästa vecka. Nästa vecka får vi en prognos om hur lång tid det tar att reparera. Kanske kan vi få till en tillfällig entre så vi kan använda salarna, säger Eva Wendel Rosberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".