Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Barn riskerade vårdskada då behandling dröjde

Ett malariasjukt barn i norra Skåne fick i höstas vänta länge innan hon fick vård - då det fanns misstankar om att flickan hade Ebola. Händelsen har Lex Maria-anmälts då barnet riskerade vårdskada.

Det var i oktober som en mor och hennes dotter mådde dåligt, bland annat hade de symptom som blod i urin och feber. De båda skulle hämtas med ambulans i norra Skåne.

Det fanns oro om Ebolasmitta och efter överläggningar bestämdes det att ambulansen skulle köra ner till akutmottagningen i Malmö med stöd av infektionskliniken där. På infektionskliniken på CSK i Kristianstad, som var närmast, ansåg man sig inte ha kompetens för att behandla barnet i det tillstånd som det var i då med eventuell smittsam sjukdom.

Chefsläkaren som gjort Lex maria-anmälan menar att det tog lång tid innan patienterna fick vård.

Dels att det tog lång tid att etablera skydd och utrustning som krävs vid misstanke om Ebola och dels den administrativa överläggningen.

Det visade sig sedan att barnet hade höginfektiös malaria i akut skede och det hade kunnat medföra allvarlig vårdskada.

Efter händelsen har man bland annat utbildat ambulanssjukvårdens hygienombud om Ebola och dess utbredning och faror, samt förtydligat procedurer för omhändertagande av misstänkt Ebolafall. Dessutom har man fått ut adekvat skyddsklädsel till alla ambulanser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".