Faktorer som kan göra det svårt att lämna en våldsam relation.
1 av 2
Faktorer som gör att det kan vara svårt att lämna en våldsam eller kontrollerande partner.
Caroline Ljung Blom och Anna Kindberg
2 av 2
Caroline Ljung Blom och Anna Kindberg som arbetar på Kriscentrum Sydöstra Skåne i Tomelilla.
Förmiddag med Helene

Fler utsatta kan få hjälp

Caroline Ljung Blom: Ingen form av våld är för litet
1:42 min

Majoriteten av de våldsutsatta som söker hjälp på Kriscentrum Sydöstra Skåne kommer från Tomelilla. Detta trots att samtalsmottagningen även vänder sig till kommunerna Simrishamn, Ystad, Sjöbo och Skurup.

- Vi vet inte vad det beror på men geografin spelar roll naturligtvis, säger Caroline Ljung Blom som arbetar på mottagningen som ligger i Tomelilla.

Även kännedomen om samtalsmottagningen spelar in och ju fler som kommer dit, desto mer sprider sig ordet.

Verksamheten har funnits i två år men ännu har inte bollen helt kommit i rullning. Framförallt är kontakterna färre med personer från Sjöbo och Skurup. Men Caroline Ljung Blom tror att det finns fler utsatta i samtliga kommuner som skulle kunna få hjälp.

- Det kan också vara så att man tänker att våldet inte är tillräckligt grovt för att söka sig till oss. Alla har inte upplevt fysiskt våld utan kränkande, kontrollerande beteende. Ingen form av våld är för litet för att söka hjälp.

Även personer som själva utövat eller utövar våld är välkomna, liksom barn som växt upp med våld mellan föräldrarna.

När man kommer till Kriscentrum får man först och främst berätta vad man har varit med om. Behövs någon form av skydd kontaktas socialtjänsten i respektive kommun.

- Hit kommer man för att prata. Det handlar om att sätta ord på det man har varit med om och få bekräftelse i det, att bli lyssnad på och trodd, säger Caroline Ljung Blom.

Så kontaktar du Kriscentrum

Kriscentrum vänder sig till personer som är eller har varit utsatta för våld i en nära relation, som utövat våld mot närstående samt till barn och ungdomar som upplever eller har upplevt våld i sin familj.

Telefon: 0417-183 90 eller 0417-183 91

E-post: kriscentrum@tomelilla.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".