Jamila Khadr och Shamo Said. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Jamila Khadr och Shamo Said. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Ny språkanalys ger nytt hopp

Familjens ombud: Det är en lång resa kvar, men jag tycker de kan ha hopp
1:25 min

Den unga familj i Hanaskog, som säger sig flytt från Syrien, men som fått besked om att de ska utvisas till Armenien, får nu möjlighet till en ny språkanalys för att det ska kunna fastställas varifrån de kommer.

Mamman i familjen, Jamila Khadr, vågar dock inte känna någon större lättnad efter mötet med Migrationsverket idag.

– Samma. Inte så bra, svarar Jamila Khadr på frågan om hur det känns nu.

Familjen, med mamma Jamila och pappa Shamo och två barn, har berättat att de flydde från norra Syrien när regimens armé brände och plundrade deras by. Deras nyfödda barn och Jamilas mamma dog i lågorna när huset brändes ner.

Men enligt språkanalyser som Migrationsverket låtit göra med Jamila och Shamo kommer familjen från Armenien, och det har fattats ett formellt beslut om att de inte får stanna i Sverige.

Språkanalyserna, som brukar användas av Migrationsverket som ett sätt att försöka fastställa varifrån asylsökande kommer, har kritiserats hårt den senaste tiden. Utredaren Sven Hammarberg och familjens ombud Magnus Nilsson menar att de i det här fallet tillämpats på fel sätt och att det finns brister i analytikerns kompetens.

Vid mötet med Migrationsverket idag, som var ett återvändarsamtal, diskuterades just detta och Migrationsverket öppnar nu för en ny språkanalys. Dessutom framkom det att svar från de Armenska myndigheterna visat att familjen inte finns i deras register. Det talar alltså för att deras berättelse är trovärdig, menar ombudet Magnus Nilsson. Även om familjen är försiktigt positiv menar Magnus Nilsson att man måste känna hopp.

– Det är en rätt lång resa kvar, men jag tycker ändå att de samtidigt kan vara vid gott mod och ha hopp om livet och en framtid. Det måste man ha som människa.

Enligt Migrationsverket finns ett lagakraftvunnet beslut och det är det som gäller. Men om familjen får fram nya uppgifter kan de ansöka om verkställighetshinder och i så fall en omprövning av beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".