Cannabisodling.
Cannabisodling. Foto: Ted S. Warren

Slavar skötte cannabisodlingar

Tor Danielsson rapporterar
1:08 min

En storskalig produktion av cannabis och något som närmast liknar slavarbete har avslöjats av polisen. Totalt har man gjort tillslag mot sju cannabisodlingar, varav fem ligger i Skåne.

De omfattande tillslagen gjordes under tisdagen efter att polisen i västra Götaland kommit cannabisodlingarna på spåren eftersom mycket av narkotikan sålts dit.

Totalt handlar det om sju cannabisodlingar, fem på olika platser i Skåne - Helsingborg, Bjuv, Landskrona, Skånes Fagerhult och Ystad.

- Personerna bakom de välorganiserade odlingarna har hyrt hus på landsbygden via bulvaner, hus som sen har byggts om till cannabisodlingar, säger Dan Windt vid polisen i Västra Götaland.
Han säger att varje hus har haft en person som hållits inlåst under närmast slavliknande förhållanden för att sköta odlingen.

I samband med tillslagen har 28 personer frihetsberövats, sjutton sitter nu anhållna och polisen har gjort en rad husrannsakningar och uppger att det kommer att bli fler.

Enligt polisen har de här cannabisodlingarna varit välorganiserade - husen har isolerats ordentligt och elmätare har manipulerats. Nu ska odlingarna avvecklas och både cannabis och utrustning tas om hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".