Salah Dabbas och Hossam Kitmittho
Salah Dabbas och Hossam Kitmittho har fått hjälp med bostad och jobb hos etableringslotsarna.
Hallå Skåne

En lots ut i samhället

Hossam Kitmittho: Ett första jobb har hjälpt mig mycket
2:36 min

Som ny i ett land är det kanske oron för familj och släktingar som är störst. Samtidigt finns ofta en längtan efter ett vardagsliv med egen bostad, jobb och sociala kontakter. För det senare finns etableringslotsar som hjälper till att guida i det svenska samhälls- och yrkeslivet.

- Efter att jag bosatt mig i Sverige tänkte jag mest på hur jag skulle hitta ett hem, ett jobb och bra utbildning. Hur jag skulle fullfölja min dröm som jag inte kunde uppfylla i mitt hemland på grund av konflikten där, berättar Salah Dabbas som har bott i Sverige i ungefär två år.

Han berättar att det först och främst är uppehållstillståndet som upptar tankarna. När han hade fått det kunde han börja fundera på om han skulle satsa på skolan eller fokusera på att få ett jobb. Svårast var att hitta en bostad.

- Men min lots hjälpte mig mycket så jag fick en bostad i ett bra område i Simrishamn, säger Salah.

Hossam Kitmittho har bott i Sverige i ungefär ett år. Han har nyligen fått ett jobb i Borrby som elevassistent.

- Att få ett första jobb har hjälpt mig mycket när det gäller att veta vilken väg jag ska gå. Nu behöver jag koncentrera mig mer på utbildning. Jag försöker få med båda delarna, jobba och studera, säger Hossam Kitmittho.

Två av lotsarna som möter de nyinflyttade på Österlen är Gunnel Ottersten och Katarina Bruning.

- Vi är egentligen Arbetsförmedlingens förlängda arm, säger Gunnel Ottersten.

Efter att man blivit inskriven i Sverige skrivs man in på Arbetsförmedlingen. Därefter följer en mängd papper från myndigheter och banker.

- Och det där försöker vi hjälpa till med. Att läsa breven, förklara vad det står och fylla i blanketterna.

Katarina Bruning blev själv lots efter att ha blivit tillfrågad av Gunnel Ottersten.

- Det finns mycket att göra och många som kommer. Förutom att fylla i blanketter så har vi också uppgiften att hitta jobb, säger Katarina Bruning.

Förutsättningarna för personerna som har fått uppehålls- och arbetstillstånd är mycket olika. Vissa besitter flerårig yrkeskompetens men talar bara arabiska och då gäller det att lära sig svenska innan man kan få praktik.

- Och så finns det andra som har en utbildning och talar alldeles utmärkt engelska och där är vägen lite kortare, säger Gunnel Ottersten.

Att som Salah Dabbas och Hossam Kitmittho befinna sig på landsbygden behöver inte vara en nackdel när det gäller att få jobb, menar Gunnel Ottersten.

- Jag skulle nästan säga att det är tvärtom. Man är närmre varandra ute på landsbygden. Jag tycker att jag känner fler företagare och företagsledare här på landet än vad jag gjorde när jag bodde i storstan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".