Diskussioner mellan representanter för olika länder
Zeinab El- Mestrah debatterar med andra representanter i FN-rollspelet . Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Elever samlade för FN-rollspel

Zeinab el- mestra: Lär sig komma fram till lösningar på ett diplomatiskt sätt
1:21 min

Islamska staten, funktionsnedsattas rättigheter och att förebygga och motverka pandemier. Det är några av rubrikerna vid årets FN-rollspel på Söderportgymnasiet i Kristianstad, där över hundra elever deltar.

För Agnes Neema som läser på Söderortgymnasiet, har FN- rollspelet varit efterlängtat.

– När jag gick i ettan fick man se tvåor som gick runt i kostymer och jag hörde att de var väldigt pålästa. Jag blev så nervös och tänkte på det under hela ettan. Men nu står jag här i dress och är lika påläst.

Det har krävts mycket bakomliggande arbete för de elever som med proper klädsel, i roller som internationella diplomater, debatterar i viktiga frågor i Söderportskolans lokaler i Kristianstad. 

Zeinab El Mestra som studerar på Österänggymnasiet representerar Saudiarabien i rollspelet.

– Jag kanske inte står för deras värderingar och åsikter, men det handlar om att försöka sätta sig in i någon annans värderingar och åsikter, och försöka framföra dem på bästa möjliga sätt.

Eleverna har förberett resolutioner i olika frågor och ska under lobbying förhandla med andra länder för att få dem att skriva på och stödja deras åsikter innan hela generalförsamlingen samlas på fredag.

– Man lär sig att prata med någon man inte känner, komma fram till lösningar på ett diplomatiskt sätt genom att ge och ta, och känna på hur riktiga FN är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".