Qalinle Dayib
Qalinle Dayib, centerpartist i Kristianstad kommun.

Politiker: Det saknas tydlighet

Politiker: Jag kan inte se att det leder till de stora målsättningarna
1:23 min

Kristianstad kommun har fått 11 statliga miljoner för att minska utanförskapet i stadsdelen Gamlegården. Nu efterlyser ansvariga politiker bättre redovisning av vad de gått till och om de gör nytta.

– Klarar man att integrera människor som flyttar hit har vi bättre förutsättningar att skapa ett samhälle som bygger på en vi-känsla, säger Qalinle Dayib som är centerpartist och ledamot i Arbete och Välfärdsnämnden.

Det är nu oklart om Kristianstad kommun kommer att få några extra statliga pengar för att arbeta med integration på Gamlegården, och hur arbetet ska fortsätta.

Men beslutande politiker från flera partier, Centern, Miljöpartiet och Åhuspartiet  har länge efterlyst redovisning av hur pengarna använts - hittills 11 miljoner - och vilken nytta de gör.

Att minska arbetslösheten, minska behovet av försörjningsstöd och höja elevernas betyg - det var vad pengarna från staten skulle användas till. Men när arbete och välfärdsnämnden - där pengarna och besluten landat ska besluta om vad man ska göra, då tycker Qalinle Dayib att både vision och tydlighet fattas:

– Jag har inte sett att det som presenterats för nämnden skulle leda till de stora mål som skickades med bidraget, säger han.  

Den framtida finansieringen är oklar - men att den Urbana Hembygdsgården, en mötesplats som byggts upp på Gamlegården ska vara kvar är bestämt och Qalinle Dayib efterlyser nu en tydligare redovisning av de tre miljoner som den kostat i år, och hur den gör nytta:

– Vi ska inte ha en gård bara för att ha den, den ska också leverera någonting som gör att skattebetalarnas pengar används ändmålsenligt, säger han.

Har du sett något sådant?

– Än så länge har jag inte det. Det kan finnas det, men jag har inte fått någon redovisning, säger Qalinle Dayib (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".