Häkte
Långa häktningstider av unga kombinerat med isolerande restriktioner kritiseras från flera håll. Foto: Anna-Karin Drugge/SCANPIX
Österlen

Häktning av unga kritiseras

Amnesty: Kan få konsekvenser som man kan ha med sig resten av livet
1:26 min

Under fredagen väntas åtalet mot den 17-årige pojke som misstänks för mordet på en 63-årig man i Tomelilla. Pojken har nu suttit frihetsberövad i 13 veckor med restriktioner - ett system som kritiseras av FN.

Nyligen kom FN:s tortyrkommitté med kraftig kritik mot Sverige och hanteringen av unga personer i häkte.

Det är särskilt den utbredda och utdragna isoleringen av barn som kritiseras. FN har nu krävt att Sverige helt ska avskaffa denna typ av isolering som sker genom restriktioner i häkten och på särskilda ungdomshem.

17-åringen från Tomelilla har varit placerad både inom rättspsykiatrin och i vanligt häkte. Häktningstiden har förlängts ett flertal gånger och att han nu suttit frihetsberövad i 3 månader, trots att han rättsligt ses som ett barn, beror enligt åklagare Emma Sonesson på att en mordutredning helt enkelt tar tid.

- Det är många personer som har hörts och en hel del teknisk bevisning som har tagits fram, säger hon.

Även 17-åringen har varit belagd med den typ av restriktioner som kritiseras. Inledningsvis fick han varken titta på tv, lyssna på radio eller läsa tidningar. Han har inte heller fått ha gemensam vistelse, genomföra fria telefonsamtal eller ta emot besök.

Även människorättsorganisationen Amnesty International har uppmärksammat hur restriktioner används i svenska häkten och menar att de kan få långtgående konsekvenser.

- Vi vet att det kan påverka människors psyke negativt och få konsekvenser som man i värsta fall har med sig under resten av livet, säger Madelaine Seidlitz som är jurist på den svenska sektionen i Amnesty.

- När det gäller barn kan konsekvenserna på ett sätt bli ännu större och det finns utöver det ännu större krav på stater att behandla barn på ett särskilt sätt och med en särskild omsorg.

Häktning av unga i Sverige

Under 2010 häktades 155 barn under 18 år i Sverige.

Drygt 80 procent av 15–17-åringarna var belagda med restriktioner.

De kan sakna kontakt med anhöriga och omvärlden under isoleringsliknande förhållanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".