Hallå Skånes Matilda Ljungkvist hittade en bit internetnostalgi. Foto: Conny Emmelin / SR
Hallå Skånes Matilda Ljungkvist hittade en bit internetnostalgi. Foto: Conny Emmelin / SR

Flugan som blev en självklarhet

"Man kan skratta och minnas tillbaka"
3:35 min

Idag öppnades de digitala portarna till Sveriges första internetmuseum.

Det ger oss information, det hjälper oss hålla kontakten med våra vänner och väldigt många människor använder det varje dag. Och även om internet kan kännas hyfsat ungt - så är det ändå gammalt nog att bli museum. Det menar Måns Jonsson, varumärke- och webbansvarig på Stiftelsen för internetinfrastruktur, som står bakom denna digitala historielektion som tar oss med genom internets historia.

- Det har gått 20 år sedan webben landade i det svenska hemmet och på den tiden har det hunnit bli nostalgiskt, säger Måns Jonasson.

Museet består av en tidslinje som med hjälp av olika internethöjdpunkter tar besökaren från 1960-talets teknikrevolutioner fram till nutid.  

- Vi har samlat över 100 punkter som på olika sätt har varit viktigt på internet i Sverige. Dels saker som faktiskt hänt här men också saker som hände i t.ex USA men som påverkade vårt internetanvändande. Bland annat har vi hittat skärmdumpar från olika sociala medier från mitten på 1990-talet som vi idag tycker är ganska fula.

Stiftelsen för internetinfrastruktur vill nu ha hjälp av Sveriges internetanvändare med att utveckla museet vidare.

- När man börjar tänka på sin egen internethistoria hittar man in i de där gömda rummen i hjärnan och minns tillbaka. Många har tipsat om saker som vi själva inte tänkt på och på hemsidan går det att komma med bidrag på saker som man tycker fattas i tidslinjen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".