Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pierre Månsson, folkpartist och kommunstyrelsens ordförande. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Fälld regeringsbudget ger följder för Kristianstad

Månsson (fp): Jag tycker att Jan Björklund har gjort rätt
5:38 min

På onsdag ska man i Kristianstad ta beslut om budgeten för kommande mandatperiod. Men delar av den påverkas nu av att den tänkta regeringsbudgeten röstades ner. 

Sverige står mitt uppe i en regeringskris och de politiska positionerna är mer låsta än någonsin. I Kristianstad var situation lik den som regeringen nu kämpar med, men där fann man till sist en lösning över blockgränserna. Pierre Månsson är gruppledare för Folkpartiet som nu tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet styr kommunen. På onsdag ska det beslutas om deras gemensamma budget som nu påverkas av att regeringens budget blev nedröstad. Till exempel kommer Kristianstads kommun få mindre pengar till omsorgspersonal, medan man får tillbaka de elva miljoner som man internt kallar "Gamlegårdspengar" som de rödgröna hade prioriterat bort.

- Några saker blir sämre för oss och några saker blir bättre. Jag är ju Folkpartist och jag tycker att Alliansens budget är bättre för Sverige. Den absolut största förändringen är det här med sociala avgifter för ungdomar och att man inte höjer dem, säger han.

Men oavsett vilken regering det är som styr och vilken budget som gäller så är Pierre Månsson kritisk till att staten inte ger mer stöd till kommunerna.

- Till exempel tar Kristianstad emot väldigt många flyktingar och där tycker jag staten ska hjälpa till mer.

Månsson tycker att Socialdemokraterna och Miljöpartiet på riksnivå har ägnat flera år åt att svartmåla Alliansregeringen och brutit mot blocköverskridande överenskommelser. Därför anser han att Jan Björklund och hans partikamrater på riksnivå gör rätt i att inte samarbeta med regering, trots att han själv nått en överenskommelse över blockgränserna på lokal nivå.

- Hade jag suttit i den positionen hade jag reagerat på samma sätt. Om jag jämför med hur vi har haft det i Kristianstad vill jag berömma Helené Fritzon som har suttit i opposition och att vi då jobbade för att hitta gemensamma lösningar. Vi hade en mycket enklare grund att stå på.

Men är det så omöjligt för Jan Björklund och Stefan Löfven att komma överens?

- Ja, det tror jag. Och jag tror det för att man har betett sig på ett helt annat sätt. Jag inte man kan komma överens och även om jag då kommit överens med Socialdemokraterna här så tycker jag Jan Björklund har gjort rätt, säger Pierre Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".