Per-Erik Eriksson, trafikpolis
Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Ingen straffad för mobilprat

Trafikpolisen: Det är inte lättarbetat
1:38 min

Ett år har gått sedan reglerna för mobilanvändning i trafiken skärptes. Men ännu har ingen i nordöstra Skåne åkt fast för de nya reglerna. 

Under det gångna året har 82 personer bötfällts och knappt hälften av dem har fått körkortet indraget. Men i nordöstra Skåne har ännu ingen åkt fast för att prata i mobilen i trafiken. Det berättar trafikpolischefen Per-Erik Eriksson.

- Vi har inte haft några riktade kontroller mot det och mig veterligen har vi ingen som blivit rapporterad för det. Det är ofta tillfälligheter som gör om man ser det här. Först ska man se ett felbeteende och sen ska det kopplas samman till att personen i fråga pratar i telefon, så det är inte lättarbetat, säger han.

Enligt de nya reglerna som infördes den första december 2013 får personer som kör motordrivna fordon bara använda mobiltelefon och gps om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. En definition som gör lagen är svår att tillämpa.

- Dels ska man då prata i mobiltelefon, sen ska man då menligt köra något fel gentemot de reglerna som finns. Det är ju det som är kruxet, säger Per-Erik Eriksson.

Nu hoppas Eriksson att lagen ska omarbetas och innefatta mer konkreta förbud, till exempel att det ska vara olagligt att sms:a bakom ratten. Men han betonar också att lagen har varit viktig, då själva instiftandet av den har lett till att många tänkt över sina mobilvanor i bilen. Och han får medhåll av Hörbybon Therese Svensson trots att hon själv pratar i mobilen när hon är ute på vägarna.

- Det är om man behöver prata i telefon så, men jag har snäcka så jag pratar inte i mobilen. Jag tycker det är bra att de ser över reglerna men det är ju svårt att sätta fingret på att nu har den pratat i telefon eller den har pillat på bilstereon. Det finns ju andra saker som kan distrahera i bilen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".