Hastighet sänkas
Från 50 till 40 km i timmen kan det blir på Bromöllas vägar till sommaren. Foto:Jennie Wahlgren

Sänkt hastighet i Bromölla på väg

Bromöllabon Sunturii Phunlavat: Tryggare för barn och för gamla
1:30 min

Politikerna i Bromölla kommun vill sänka hastigheten i tätorten från 50 till 40 km i timmen. Enligt kommunstyrelsens ordförande Åke Hammarstedt(S) kan förslaget vara genomfört till sommaren.

– Vi har för bra vägar i Bromölla helt enkelt. Breda och raka, lätt att köra för fort, säger Åke Hammarstedt(S), kommunstyrelsens ordförande i Bromölla kommun.

Mellan år 2009 och 2013 inträffade 153 rapporterade trafikolyckor på Bromölla kommuns vägar, varav tio allvarliga. Nu är en förändring på gång, där de vägar som har en hastighetsgräns på 50 km i timmen ska sänkas till 40 km. Vägarna utanför skolor har kvar hastighetgränsen på 30 km i timmen.

– Huvuddelen av vägarna i tätorten kommer alltså att förändras ja, från 50 till 40 då.

Sunturii Phunlavat som bor i Bromölla, är positiv till en sådan hastighetsreglering.
– Det är mycket barn som springer runder. Det blir trygghet för barn och för gamla.

Förslaget har varit uppe i kommunstyrelsen, det ska nu skickas ut till Trafikverket, Kollektivtrafikmyndigheten och polis, sedan ska myndighetsnämnden ta slutgiltiga beslutet om genomförande.

– Min bedömning är väl att det blir beslut i mars kanske i myndighetsnämnden. Så inför sommaren då ska det vara nya hastigheter, säger Åke Hammarstedt(S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".