Kicke Nilsson och Staffan Ahlandsberg.
Kicke Nilsson och Staffan Ahlandsberg. Foto: Bosse Johansson

Änglavasan på söndag

Kicke Nilsson: Inte riktigt samma sak, man har aldrig bakhalt på en rullskida
6:46 min

På söndag får Ängelholm sitt eget Vasalopp. Men i betydligt blygsammare skala än originalet. På grund av den skånska väderleken genomförs det dessutom på rullskidor.

Det är ängelholmaren Staffan Ahlandsberg som tagit initiativet till Änglavasan som loppet kallas. Ett motionslopp där man åker en slinga i ett, två, tre eller fyra varv. På så sätt får man möjlighet att prova alla de klassiska vasaloppsdistanserna.

– Första varvet som är lite förlängt åker vi tjejvasan, gör man nästa varv till så kommer man upp i halvvasan. Sen åker vi ett varv till och då får man säga att vi är i Hökberg och sen efter sista varvet så går man i mål lite bortanför Mora, säger Staffan Ahlandsberg.

Hittills är ett tjugotal personer anmälda till Änglavasan. Men det finns plats för fler. Även om det utlovas regn och blåst på söndag så kommer man att genomföra loppet.

– Det är en utmaning, säger Staffan Ahlandsberg. Men så länge det inte blir mer än två centimeter blötsnö som kommer vi att köra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".