Mats-Ola Persson, granodlare utanför Hässleholm
Mats-Ola Persson klipper till en julgran som vuxit till sig under året. Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Gynnsamt väder för julgranarna

Grandolare: Det är roligt att de växer, men de kan ju växa lagom mycket
1:29 min

Granarna har vuxit bra i år, kanske till och med för bra. Mats- Ola Persson, granodlare utanför Hässleholm har fått mer jobb med att klippa till granarna eftersom årsskotten vuxit mycket och snabbt. Och det kan blir svårare att få tag i en tät gran till jul.

– Det är roligt att de växer ju men de kan ju växa lagom, säger granodlaren Mats-Ola Persson.

Granarna har vuxit så det knakar i år, inte minst på grund av det milda vädret. Många vill ha en typiskt "Kalle Anka" gran med täta grenar. Men på grund av den goda tillväxten blir en del granar något glesa i år.

– Vädret har varit gynnsamt för växtligheten, men det är ett problem när det växer för bra, då får vi för långa toppskott på granen, det är till en nackdel för julgranar.

Hur har det påverkat dina granar?

–  De har vuxit för mycket kan man säga. För långa toppskott och för långa grenar som växer ut på sidorna.

Trots att granarna vuxit till sig mycket och en del har blivit glesa så finns det tillräckligt för att möta efterfrågan av fina granar, enligt Sydsveriges julgran- och pyntegröntodlarförening. För Mats- Ola har det inneburit en hel del extrajobb, då han varit ute och klipp grenar på cirka hälften av sig odling för att dämpa tillväxten på sina julgranar tidigare i år.

– Det är först nu när man hugger granar som man upptäcker att här är en del granar som vuxit för bra i år. Har en gran vuxit för mycket hjälper det inte med en sekatör. Då blir den ratad i flishögen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".