Spelare på dataspelsfestivalen Dreamhack. Foto: Patrik Lundin/TT
Spelare på dataspelsfestivalen Dreamhack. Foto: Patrik Lundin/TT

Skabb ökar bland unga

Parasitologen: "Datorspel kan vara orsak"
1:23 min

Den kliande hudåkomman skabb har blivit vanligare bland ungdomar de senaste åren. Forskare tror att ett skäl är dator- och tv-spel. 

– Vi tror att det är ändrade levnadsvanor, att man sitter väldigt nära varandra när man delar surfplatta som kan ligga bakom det här, säger Johan Lindh, parasitolog vid Uppsala universitet.

Skabb är ett litet spindelliknande djur som tar sig in under huden där det gräver gångar och lägger ägg och som smittar via nära kroppskontakt.

Förväxlas ofta med eksem

Det finns bot, salvor som man smörjer in sig med men ett problem är att den inte alltid upptäcks på till exempel vårdcentralen, enligt Johan Lindh, utan att den kan förväxlas med till exempel eksem.

Ofta är det bara väldigt besvärande med skabb men i enstaka fall kan det få allvarliga konsekvenser, säger Johan Lindh.

– Det finns skabb där man kan få hundratusentals djur på sig. Det drabbar ofta sådana som är lite svagare och då kan det förknippas med döden, men det ser vi väldigt sällan i Sverige, säger Johan Lindh.

Man kan alltså dö av skabb?
– Ja, om det är skabb eller en bakteriell infektion som kommer efteråt. Det kliar ju något fruktansvärt, bara man har 20-30 djur på sig, är det då hundratusentals djur kan man nästan förstå att man kan nästan kan klia ihjäl sig och då blir det väldigt mycket sår som ger en ny infektion, säger Johan Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".