Kerstn Thulin, Ela Guler och Lena Andersson. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio.
Kerstin Thulin, Ela Guler och Lena Andersson. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio.

Mikrolån hjälper kvinnor ur arbetslöshet

3:09 min

I stiftelsen Ester får invandrarkvinnor som står långt från arbetsmarknaden hjälp att starta småföretag. De får kunskap, ett socialt nätverk och de får mikrolån i banken.

– Att vi startade i Helsingborg beror på det positiva gensvar vi fick av både politikerna och tjänstemännen här, säger Kerstin Thulin, verksamhetschef och en av grundarna.

Centralt är att kvinnorna får hjälp att ta fram en realistisk affärsidé.

– När de kommer hit vill alla starta restaurang eller klädbutik, men vi får dem att förstå att de måste börja med sina egna kunskaper och intressen och då blir det helt andra företag, säger Lena Andersson som är projektledare.

Hemfrisör, cateringfirma, städbolag och fotograf är några av de verksamheter kvinnorna startat.

Ela Guler hade varit arbetslös i fyra år men nu ska hon starta champignonodling.

– Det finns ett behov av närodlade champignoner, de allra flesta är importerade, säger Ela Guler.

Hon har redan fått avtal med både grossister och restauranger och nu återstår bara att hitta en lokal som kan anpassas till odlingen.

– Ester har gett mig självförtroende, vi har fått komma ut i världen och känner oss inte instängda längre, säger Ela Guler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista