Julmat i rawfood variant
1 av 2
Julmat i rawfood variant. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Erik och Johan Rosenblad, med julmat i raw food-variant
2 av 2
Erik och Johan Rosenblad, med julmat i raw food-variant. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene

De visar vägen till det råa julbordet

Johan: Det är svårt, men det är jäkligt kul!
3:27 min

Erik Rosenblad och Johan Rosenblad arbetar i Kivik och  gör vegansk julmat i Raw Food-tappning.

På familjeföretaget Kiviks Lilla Råa så vill man visa att det traditionsenliga julbordet kan se annorlunda ut. Sill, köttbullar, prinskorv, med mera i raw food-variant? Helt tillagade av odlade eller vilda, ekologiska grödor där vare sig vitaminer eller andra näringsämnen har hettats upp. Erik och hans svärfar Johan gästar Förmiddag idag och ger oss tips på hur vi kan tillaga olika rätter för det råa julbordet.

Erik och Johans "falska" köttbullar

1 kg rivna morötter
300 g solrosfrön
200 g cashew

"Pulsa" i matberedare till en finkornig massa.

1/2 dl olivolja
1/4 - 1/2 chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
2 msk citronsaft

Körs i blender tills alla bitar försvunnit.

Blanda ihop oljan och morötterna i matberedaren. Rulla till bollar, i t.ex. sesamfrön.
Servera med någon syrlig cashew sås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".