Dyrt för kommunen när busslinje försvinner

Skolchef: Oavsett vad det kostar så måste vi lösa det
1:20 min

På söndag byter Skånetrafiken tidtabell och flera busslinjer dras in. Det innebär bland annat att Perstorps kommun tvingas ersätta vissa turer för att alla elever ska kunna ta sig till skolan.

För kommunen var det självklart att sätta in egna bussar, säger skolchef Åke Svensson.

– Ja, för det är vi tvingade till enligt lag. Vi har inget val, när det gäller grundskoleelever som har skolskjuts. Det är dom vi löser det för.

För övriga då, och för gymnasielever?

– De gymnasielever som har tider som passar med grundskoleskjutsar får givetvis åka med, men för allmänheten har vi ingen lösning.

För grundskoleelever i Perstorps kommun, som brukar åka skolskjuts med linjetrafiken, blir det alltså ingen skillnad efter den 14 december, när den nya tidtabellen börjar gälla. Men för gymnasielever som bor på landsbygden, och som går i skolan i Helsingborg eller Kristianstad kan det ställa till med problem. Eftersom de kommer till Perstorp så sent, har skolbussen redan gått.

Åke Svensson säger att Skånetrafiken aviserade ganska tidigt att linje 529 låg i farozonen att läggas ner och att man tog höjd för detta när man gjorde skolskjutsupphandlingen. Det kom därför inte som en stor överraskning, men det blir trots allt en stor kostnad för kommunen.

– Ja, jag har inte riktigt räknat på kostnaden för det är något vi är tvingade till. Så oavsett vad det kostar så måste vi lösa det för grundskoleeleverna, och det har vi gjort. Men det är klart att det blir en stor kostnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".