Anne Eriksson, avdelningschef Räddningstjänsten Skåne Nordväst
Anne Eriksson, avdelningschef Räddningstjänsten Skåne Nordväst. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Räddningstjänsten i Skåne Nordväst fokuserar gemensamt på barn och unga

Räddningstjänsten Anne Eriksson "ungdomarna får möta personen bakom uniformen"
1:10 min

Efter årsskiftet går räddningstjänsten i Helsingborg, Ängelholm och Örkelljunga ihop i ett nytt samarbete där det bland annat ska fokuseras mer på den uppsökande verksamheten riktat till barn och unga.

Det nya samarbetet handlar om att kommunerna ska kunna ha nytta av varandras resurser.

- Detta är inget vi gör för att spara utan det handlar enbart om att vi på ett bättre sätt ska kunna använda de resurser som vi faktiskt har, säger Anne Eriksson, avdelningschef, räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Tillsammans ska de olika stationerna vara mer synliga för allmänheten och bland annat arbeta mer fokuserat med uppsökande verksamet riktat mot barn och ungdomar, något som visat sig ha god effekt på till exempel Rosengård.

- Det går ut på att lära känna människan bakom uniformen, men också att lära känna ungdomen bakom kepsen. Vi har sett att just de här mötena är betydelsefulla och haft väldigt god effekt i bland annat Rosengård men även här i Helsingborg.

Det här handlar inte bara om att räddningstjänsten vill synas mer, utan också om att hjälpa unga i deras utveckling.

- De delar som brandmän har hand om inom räddningstjänsten som att vara omhändertagande, att gå in i utmaningar, att jobba i team och så vidare kan hjälpa barn och unga i deras utveckling. Det har man kunnat se på andra ställen där man redan har detta fokus, säger Anne Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".