Maria Holmgren, tillförordnad trafikdirektör Skånetrafiken.
Maria Holmgren, tillförordnad trafikdirektör Skånetrafiken. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Reklam för Skånetrafiken ska ge ökat resande

Trafikdirektör: Om några år får du unik trafikinformation beroende på var du är
12 min

Ett kraftigt ökat resande i den skånska kollektivtrafiken är möjlig. Det säger tillförordnade trafikdirektören Maria Holmgren i en intervju i Hallå Makten. Men problemen med tågspåren är ett problem, säger hon. 

Resandeökningen ska göras möjlig med en del ny trafik, som till exempel tåg mellan Trelleborg och Malmö, men också med reklam. 

- Om du tittar i brevlådan så har du reklamblad men inte från oss. Vi måste få fler att inse att det är smart att åka kollektivt, säger hon. 

Reklamen ska fokusera på miljön, ekonomi och möjlighet att jobba på tåget. Men Holmgren medger att pålitligheten i tågtrafiken är ett problem. 

- När det inte funkar så ställer vi till det för folk. Varken vi eller Trafikverket är nöjda, det är för mycket problem, jag håller med dig, säger hon. 

Hur ska ni göra för att tågen ska gå i tid?

- Vi jobbar med många faktorer. En del går att påverka och en del är svårare. Vi måste också bli bättre på information, säger hon.

Men det har ni sagt i många år. Hur blir man bättre på information?

- Jag tror att tekniken gör det lättare. Om några år kan vi skicka ut unik trafikinformation beroende på var man är. Det kan vi inte riktigt idag, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".