Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Man omhändertagen efter bombhot

Polisen: Vi fryser läget
0:37 min
Terminal 5 på Arlanda. Foto: Fredrik Persson /TT.
Terminal 5 på Arlanda. Foto: Fredrik Persson /TT.

Två flygplan på Arlanda är bombhotade. Enligt Swedavia riktas misstankarna mot ett bagage.

Johan Knutsson: Delar av terminal 5 på Arlanda har utrymts efter ett bombhot. Två av tre pirer på terminalen har utrymts, enligt polisen.

10:45, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Polisen uppger att det bara rör sig om ett flygplan som ska ha bombhotats.

- Ett specifikt hot kom in till Arlanda gällande ett flygplan. Det planet samt delar av terminalen runt omkring har utrymts, säger Albin Näverberg, vid polisen till Ekot.

10:48, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Johan satt på flygplanet som evakuerades.

- Piloten ropade upp att polisen meddelat att vi var tvungna att lämna planet. Men varför fick vi inte reda på, säger Johan till Ekot.

10:50, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Flygplanet var på väg mot Köpenhamn. Kort efter att alla passagerarna fick lämna planet kunde Johan läsa på nätet att ett bombhot kommit in mot flygplanet han just befann sig på.

- Det kändes givetvis olustigt, men stämningen är ändå lugn här. Ingen har panik direkt, så får vi se vad som händer nu, säger Johan till Ekot.

10:52, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Det aktuella flygplanet och hela pir A och pir B i terminalen har stängts av och utrymts.

- Det var ett hot som först inkom till Arlanda och vi ska n kontrollera hur väl de uppgiftera stämmer, säger Albin Näverberg vid pressinformatör på Stockholmspolisen till Ekot.

10:56, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Enligt Swedavia fattades misstankar kring ett bagage i terminal 5 och enligt säkerhetsrutinerna så kontaktades polisen direkt.

Polisen vill dock inte bekräfta att det ska röra sig om ett bagage.

11:01, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : På Arlanda vet man inte om det framkommit något hot mot flygplatsen eller flygplanet.

- Inte vad jag vet, de uppgifter vi har fått är att det fanns misstankar kring ett bagage, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

11:03, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : På grund av misstankar kring bagaget har alltså två av pirerna (gaterna 1-10 och 11-24) i terminal 5 på Arlanda spärrats av.

Resenärer på plats hänvisas till andra delar av terminalen.

Swedavia uppger även att händelsen kommer skapa förseningar i flygtrafiken.

11:04, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Enligt uppgifter till Aftonbladet så ska mannen som uttalade bombhotet ha omhändertagits av polisen.
Men de uppgifterna bekräftas inte av polisen.

- Det är inget som vi kan kommentera nu, säger Albin Näverberg, pressansvarig på Stockholmspolisen till Ekot.

11:09, 9 December 2014

Johan Knutsson: Bland flygresenärerna på Arlanda verkar det råda förvirring. Pir A och B är avstängda men pir C är öppen och resenärer verkar ta sig in där. Stefan som P4 Uppland har talat med tycker att informationen är bristfällig.
- Jag har inte fått någon information mer än när jag checkade in, att det var bombhot, och att jag inte skulle gå in. Sen hör jag att det är andra som går andra vägar ut till gaten, så jag får väl försöka leta mig fram till planet någon annanstans, säger resenären Stefan till P4 Uppland.

11:39, 9 December 2014

Johan Knutsson: Med all säkerhet kommer förseningarna att fortgå hela dagen, uppger Swedavia till Aftonbladet.

11:48, 9 December 2014

Hjalle: Vilken är terminal 5? Går det kategorisera in de flyg som brukar trafikera gate 1-24?

Sebastian Chaaban, Ekot. : Hej! Terminal 5 på Arlanda har utrikes flygtrafik, gaterna som finns där är gate 1-10 och gate 11-24.

11:52, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Swedavia uppmanar alla resenärer att kontakta sina flygbolag och även besöka Swedavias hemsida för information angående eventuella förseningar.

Hemsidan hittar ni här:
http://www.swedavia.se/arlanda/

11:53, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : En av de resenärer som drabbats av bombhotet och evakueringen är Stefan Fox.

– Det är klart att det är stressande att höra när man ska gå in och ut till gaten att den är avstängd beroende på bombhot. I första hand är det ju väldigt obehagligt, säger Stefan Fox till P4 Uppland.

- Det är tråkigt att sånt här ska behöva hända. Det är ju ett annat Sverige. Jag vet inte hur många år har jag rest här och det har aldrig varit problem av det här slaget.

11:58, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : På grund av bombhotet har förseningar drabbat flygplatsen rakt igenom, bland annat passagerare som ska genomgå säkerhetskontroller och bagagehanteringen påverkas.

- Naturligtvis får det här påverkan på hela flygplatsen, både säkerhetskontroller, bagagehantering, allt sådant påverkas, så vi har lite av en problematisk situation, säger Klas Nilsson, presschef på Arlanda.

12:03, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Flera passagerare Sveriges Radio har talat med säger att informationen på Arlanda har varit bristfällig.

- Man ska också ha åtanke vilken typ av situation vi befinner oss i. Det är en situation som förändras, och den förändras snabbt. Och naturligtvis är det svårt att nå alla resenärer med information om hur just de påverkas, säger Klas Nilsson, presschef på Arlanda till Sveriges Radio.

12:09, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Här är det viktigt att man har kontakt med sitt flygbolag, att man tar till sig den information som trotts allt finns i terminalen och att man följer situationen, säger Klas Nilsson.

12:09, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Just nu är det oklart hur länge avspärrningarna på Arlanda kommer att gälla.

- Vi har ingen bedömning så, vi utgår från planering att den pågår tills vidare, så vi kan hantera situationen så bra som möjligt, säger Klas Nilsson, presschef på Arlanda.

12:10, 9 December 2014


Polisen undersöker just nu ett misstänkt bombhot på Arlanda och gater vid terminal fem har spärrats av. Foto: Johan Nilsson/TT.

Polisen undersöker just nu ett misstänkt bombhot på Arlanda och gater vid terminal fem har spärrats av. Foto: Johan Nilsson/TT.

12:18, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Polisen uppger att en man har omhändertagits, misstänkt för grovt olaga hot, men vill inte berätta något om personens identitet.

- Han har omhändertagits med stöd av polislagen, men är inte gripen, säger Lars Byström, polisens presstalesman, till TT.

12:53, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Polisen bekräftar för Ekot att en man har omhändertagits vid 12.19-tiden på Arlanda. Mannen är misstänkt för just det hot som framfördes mot flygplanet på Arlanda.

- Han har omhändertagits med stöd av polislagen och är i nuläget misstänkt för grovt olaga hot, säger Lars Byström, polisens presstalesman till Ekot.

- Nu kommer bombteknikerna att arbeta vidare här på plats, men våra förhoppningar är att kunna häva avspärrningarna så snabbt som möjligt, säger Byström till Ekot.

13:07, 9 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Omhändertagandet av mannen ska gått lugnt till.

- Det varit ett antal timmar av informationsinhämtning för oss på Arlanda, och det var det som ledde fram till omhändertagandet av den här mannen, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

13:18, 9 December 2014


En polisbil på vid startbanorna på Arlanda flygplats samtidigt som ett SAS-plan lyfter. Foto: Johan NIlsson /TT

En polisbil på vid startbanorna på Arlanda flygplats samtidigt som ett SAS-plan lyfter. Foto: Johan NIlsson /TT

14:07, 9 December 2014

Johan Knutsson: Avspärrningarna vid terminal 5 på Arlanda är borttagna, skriver Stockholmspolisen på sin hemsida.
Flygplanet har flyttats från gaten och ska undersökas av tekniker.

14:17, 9 December 2014

Johan Knutsson: Vi aslutar nu den här direktrapporten men vi fortsätter rapportera om detta på sr.se.

14:20, 9 December 2014

– Det har kommit in någon form av hot och vi fryser läget, berättar Albin Näverberg på polisens länskommunikationscentral.

Polisens bombtekniker kallades till Arlanda vid halv tiotiden.

– Vi tar fram personal till platsen i fall vi skulle behöva vidta olika åtgärder. Vi undersöker ingångsuppgifterna, sa han till P4 Stockholm strax efter larmet.

Enligt SOS Alarm rör det sig om ett SAS-plan och ett Germanwings-plan vid utrikesterminalen. Enligt Swedavia finns det misstankar kring ett bagage. 

– Några gater har spärrats av medan polisen undersöker detta, sa Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia, till TT.

Ungefär en timme efter larmet valde polisen att utrymma två pirer på terminal 5, pir A och B. Totalt finns tre pirer.

En passagerare säger till Aftonbladet:

– Vi skulle precis lyfta. Planet rullade ut men sen kommer vi inte längre. Först sa piloten att han inte visste varför vi inte fick lyfta. Sen sa han att det var ett bombhot på planet bredvid.

Resenären berättar för Aftonbladet att passagerarna fick kliva av och bege sig tillbaka till gaten där de befinner sig nu.

– Vi får inte gå någonstans. Det är poliser överallt.

Artikeln uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".