Bagare
Bagare är ett av bristyrkena i Skåne. Foto: Jens Meyer

Fortsatt svårt på Skånes arbetsmarknad

Närmare 10 procent av Skånes arbetskraft utan jobb
1:03 min

Det finns ingenting som tyder på att Skånes splittrade arbetsmarknad kommer att förändras nämnvärt under det kommande året. Det visar Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos för Skåne 2014 och 2015.

60 200 skåningar beräknas vara arbetslösa under årets fjärde kvartal. Det motsvarar närmare 10 procent av arbetskraften. Men även om arbetslösheten beräknas minska till 9,2 procent under slutet av 2015 kommer den fortfarande vara hög i förhållande till övriga landet och med stora regionala skillnader.

Positivt är dock att ungdomsarbetslösheten väntas minska rejält under kommande år, men dock utgår den från höga nivåer. De som inte planerar att studera vidare efter gymnasiet kommer att ha det fortsatt svårt, medan de med en gångbar utbildning ser ut att ha bra jobbchanser framöver.

Antalet inskrivna på arbetsförmedlingen med svag förankring på arbetsmarknaden fortsätter öka och utgör idag 62 procent av de inskrivna. Dessa kommer att behöva mycket stöd för att kunna få ett arbete, menar Arbetsförmedlingen.

Exempel på yrken som det är brist på i Skåne är bland annat bagare, djuruppfödare, plåtslagare, sjuksköterskor, lärare och verktygsmakare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".