Fyra våningssängar i ett rum. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

Akut brist på bostäder för flyktingar

Förvaltningschef: Svårt för oss att lösa detta
1:27 min

I Kristianstad är det akut bostadsbrist för flyktingar med uppehållstillstånd. I kommunen blir det därför svårt att ta emot fler flyktingar om trycket på bostäder ökar nästa år.

- Jag ser att det blir väldigt svårt att för oss att lösa detta. Det beror på att vi inte har bostäder till de här människorna. När det blir förtätningar så innebär det också att människor bor under omständigheter som inte det här samhället kan acceptera, säger Merete Tillman, förvaltningschef på Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad.

Enligt förvaltningschefen beror dagens akuta bostadssituation för flyktingar i Kristianstad på Ebo-lagstiftningen som gör att de som fått upphållstillstånd har rätt att själv välja var de bosätter sig.

Det byggs samtidigt få bostäder i kommunen. Något som i slutändan drar ner standarden på flyktingarnas boenden:

- Det blir en extrem trångboddhet, väldigt förslitet i lägenheterna och det blir sanitära olägenheter med störningar för grannar, säger Merete Tillman.

Radovan Javurek (Fp) ordförande i arbete- och välfärdsnämnden erkänner att bristen på bostäder för flyktingar just nu är så pass allvarlig att man skapat en sorts krishantering i kommunen. Han menar dock att bostadsbristen är en utmaning som måste lösas eftersom det inte finns några alternativ. Därför tycker han att kommunen måste vänja sig med att kvalitén är lägre på bostäderna där flyktingarna ska bo.
 
- I ett sådant här högt tryck så finns det alternativa lösningar som inte håller den kvaliteten som vi skulle önska. Vi måste räkna med lägre kvalitet i mottagandet när trycket är så här högt, säger han.

Totalt har 543 flyktingar med uppehållstillstånd kommit till Kristianstad under hela 2014 om man tittar på siffrorna från i november. I jämförelse har 100 flyktingar bosatt sig i till exempel Lund under samma period. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".