Henrik Fritzon (S) och Anders Åkesson (MP) ska styra Region Skåne på egen hand. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Henrik Fritzon (S) och Anders Åkesson (MP). Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Inflytande från två håll i rödgrön budget

Miljöpartist: Effektiviseringarna i vården stoppas
1:17 min

Det blev ju en rödgrön budget som röstades fram för Region Skåne i regionfullmäktige igår. Men både de borgerliga och Vänsterpartiet fick igenom flera av sina förslag.

Till slut vann ju det rödgröna minoritetsstyret och fick igenom sin budget. En budget som bland annat innehåller satsningar på förlossningsvården, utbyggda självskadecenter, möjlighet för sjuksköterskor att specialisera sig med full lön under studietiden och beslut om att minst åtta av de nedlagda busslinjerna på landsbygden ska öppnas igen.

 – Vi fick igenom en progressiv budget som både satsar på klimatet och på att stoppa effektiviseringarna i vården, säger Anders Åkesson (MP).

Men redan långt innan budgeten skulle tas hade de rödgröna dragit tillbaka förslag om skattehöjningar som skulle ha finansierat ytterligare satsningar, och i omröstningen fick både Vänsterpartiet och alliansen gehör för flera av sina att-satser som lades till budgeten.

Bland annat fick de borgerliga igenom att det ska tas fram en strategi för jämlik vård och en handlingsplan mot psykisk ohälsa, och vänstern fick till exempel igenom att det ska vara gratis att besöka sjuksköterskor på vårdcentraler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".