Ett sovrum med tre sängar. En gardin släpper igenom svagt ljus. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
En äldre dam och hennes vuxna söner bor här. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Ökad flyktinginvandring stor utmaning för kommuner

Ordförande i socialnämnden: Ett problem är till för att lösas
1:25 min

Bostadssituationen för flyktingar är akut och kön till sfi-utbildnigen är så lång i Kristianstad att den kan bryta lagen. Nu visar en kartläggning att Hässleholm och Östra Göinge har liknande utmaningar.

Denna höst har det kommit 50 flyktingar i månaden till Hässleholm.

- Vi måste se att detta är ett problem. Men ett problem är till för att lösas. Jag ser också att det är viktigt att vi tar höjd för att lösa de här olika frågorna så att våra tjänstemän har en rimlig situation att hantera det, säger Robin Gustavsson (KD) socialnämndens ordförande i Hässleholm.

Det är inte bara i Hässleholm det finns utmaningar i och med den ökade flyktinginvandringen. I Östra Göinge berättar kommunchefen Jonas Rydberg att de under 2014 fått ta emot nästan 250 extra skolbarn i grundskolan och att flyktingmottagningen ligger på bristningsgränsen. Han berättar också att flera flyktingar som borde gå i sfi fortfarande står i kö. Därför vill han nu att kommuner dit det idag kommer relativt få flyktingar såsom Lund, Lomma och Vellinge ska ta ett större ansvar.

I Kristianstad där det är akut bostadsbrist för flyktingar och 160 står i kö till sfi tycker Radovan Javurek (FP) ordförande för arbete- och välfärdsnämnden också att fler kommuner ska ta sitt ansvar.  Han tror dock inte på några tvångsåtgärder från staten.

- Vi ser att fördelningen är ojämn. Alternativet är därför att fördelningen sker mer lika per capita. Men jag tror inte på några tvångsåtgärder från politikerna. Jag tror istället på att man ska kunna stimulera mer eller höja kvalitén hos de (kommuner reds.anm.) som har högre mottagning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".