Långa diskussioner i budgeten
Långa diskussioner i gårdagens kommunfullmäktige. Foto: Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Skol och omsorg fokus i budgeten

Byggprojekt, satsning på sysselsättning och kulturnatt
1:19 min

Igår klubbades majoritetens budget igenom i Kristianstads kommunfullmäktige efter en tolv timmar lång diskussion. Budgeten klubbades igenom i sin helhet och i den utökas de ekonomiska ramarna till verksamheten med omkring 100 miljoner.

Det var efter långa diskussioner som den blocköverskridande majoritetens budget klubbades igenom igår. Stor del av pengarna går framförallt till skola, omsorg och arbete- och välfärd. Det finns bland annat 20 miljoner kronor avsatta för att satsa på extra sysselsättningsskapande, riktat mot arbetslösa unga.

Men det är även många satsningar på stora byggprojekt. Till exempel att starta bygget på idrottområde Söder, bygga ny skola på Näsby och starta förberedandet av nytt badhus i Kristianstad. Ett tillägg i budgeten som man gjorde var ett förslag från Vänsterpartiet, att anställda inom kommunen som vill, ska ha rätt till heltid.

När det kommer till miljö och klimat ska man tillsätta en klimatberedning efter nyår,  som ska ha fokus på frågor inom det området. Dessutom lyfts en kulturnatt fram i budgeten, som kommer tillbaka i maj 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".