En kvinna skottar snö utanför sitt hus. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
1 av 2
Husägare har ansvar att halkbekämpa. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Rutger Swenson, arbetschef på C4 teknik i Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
2 av 2
Rutger Swenson, arbetschef på C4 teknik i Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Många missar att sanda

C4 Teknik: De gånger man råkar ut för det, då blir det ju bekymmer
1:33 min

När vintern är här med snö och halka får plog- och saltbilar jobba för högtryck. Men du som privat husägare har också ett stort ansvar när det gäller att skotta snö och halkbekämpa.

– Alltså man har ju ansvaret för om någon bryter benet utanför. Det kan ju bli att den personen stämmer fastighetsägaren och då har man ganska stort ansvar. Det säger Rutger Swenson, arbetschef på C4 teknik i Kristianstad.

Är detta något gemene man känner till?

– Tyvärr är det väl inte så utbrett. Det är dom gånger man råkar ut för det, då blir det bekymmer.

Det är alltså viktigt att tänka på att sanda eller salta utanför sitt hem när det är halt. Det är ditt ansvar som fastighetsägare och det kan stå dig dyrt om olyckan är framme och nån halkar. Och när snön kommit, då ska du också se till att det är framkomligt och att tex sophämtningen kan genomföras och att brevbäraren kommer fram till brevlådan i vanlig ordning.

Snö från tak eller trädgård får inte skottas ut på gatan. Men om plogbilen kört på din gata och det blivit en vall av snö på trottoaren, ja då är det faktiskt inte ditt ansvar att forsla bort det.

Men det här med att ansvara för marken i anslutning till sitt hus, det gäller inte bara vid snö och is, säger Rutger Swenson.

– Nej, det gäller ju faktiskt hela året om. Till exempel grenar och häckar som kan växa utanför tomtgränsen, att framkomligheten då inte är tillräcklig eller att någon får en gren som skadar i ansiktet. Även när det gäller renhållning, kan vara krossade glasskärvor som ligger, så har fastighetsägaren ett rätt stort ansvar att plocka bort det inom rimlig tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".