Bongs huvudkontor i Kristianstad. Foto: Magnus Mosén/Sveriges Radio
Bongs huvudkontor i Kristianstad. Foto: Magnus Mosén/Sveriges Radio
Kristianstad

29 miljoner i böter för Bong

VD: Vi är inte eniga
1:04 min

EU-kommissionen beslöt på torsdagen att bötfälla kuverttillverkaren Bong med över 29 miljoner kronor för att ha deltagit i en misstänkt kartellbildning med fem andra företag. Det blev resultatet efter en uppgörelse mellan kommissionen och företaget.

EU-kommissionen började undersöka den misstänkta kartellen där Bong ingick hösten 2010. Undersökningen visade enligt EU-kommissionen att Bong kom överens med andra företag om att höja priserna i ett antal EU-länder istället för att konkurera med varandra.

Men trots dagens uppgörelse var inte Bong och EU-kommissionen överens om alla delar i undersökningen.

- Vi är inte eniga med alla aspekter i EU-kommissionens undersökning. Men vi ansåg att det ändå var bättre att koncentrera på framtiden och lämna det här bakom om oss, säger Stéphane Hamelin vd på Bong.

Enligt Stéphane Hamelin valde företaget att gå med på uppgörelsen med EU-kommissionen för annars skulle det ha funnits risk att kuvertföretaget som har verksamhet i Kristianstad och Nybro skulle ha fått betala ännu mera i skadestånd och i rättegångskostnader.

- Vi är varken ledsna eller glada. Om vi skulle ha gått vidare så skulle risken ha varit mycket högre.  för  företaget, säger han.

Uppgörelsen på över 29 miljoner betyder att Bong får sina böter sänkta med 10 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".