Tiggare Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
EU-migranter ska få hjälp av nybildad förening i Ängelholm. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Nordväst

Ny förening ska ge stöd till Ängelholms EU-migranter

Thord Kristiansson, ordförande: Vi kan vara ambassadörer
1:16 min

Den nybildade föreningen Solidarisk Människohjälp ska arbeta för att stödja de rumänska EU-migranter som finns i Ängelholm i dag. Man hoppas kunna skapa kontakt och hjälpa dem bort från tiggeriet som de tvingas ägna sig åt i dag.

– Att sitta på gatan och tigga på gatan är ju ingen hållbar lösning och det enda sättet att börja på en lösning är att börja en dialog, säger Thord Kristiansson som är ordföranden i föreningen.

Thord Kristiansson säger att det oftast blir fel om man sitter själv i en grupp och försöker tänka ut hur man ska hjälpa andra. Därför är det bästa sättet att ställa frågan om hur EU-migranterna vill bli hjälpta och om de vill bli hjälpta överhuvudtaget.

– De känner till sina förhållanden och hur det är i deras hemland och hur vi bäst kan hjälpa till, säger han.

Som en första åtgärd ska föreningen ta fram ett kontaktkort skrivet på rumänska med nyttiga telefonnummer och annat. I förlängningen den bli en länk till kommunen och en hjälp att ge Eu-migranterna kunskap om hur det svenska samhället fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".