Inställda tåg: Foto: Hans Strandberg/Sveriges Radio
Inställda tåg: Foto: Hans Strandberg/Sveriges Radio

Trafikverket: Vi förbereder oss väl

Tåg- och busstrafiken kommer att påverkas av det förväntade ovädret imorgon, enligt Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken. Nu uppger Trafikverket att tågtrafiken ställs in helt på vissa sträckor om prognosen håller i sig.

De västra delarna av södra Sverige väntas bli värst drabbade när den rejäla blåsten drar in. Trafikverket kommer då att ställa in vissa tåg samt sänka hastigheten på vissa banor.

– Vi förbereder oss för ett oväder som förmodligen kommer att drabba både väg och järnväg. Vi går ut med den här informationen redan nu så att personer vet vad som kan ske imorgon, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

På de banor där det finns risk att träd faller över spåren ställs trafiken in helt under tiden som stormen väntas pågå. De banor som är trädsäkrade kommer att trafikeras, men tågen kommer att gå med reducerad hastighet.

SMHI tror att vindarna blåser som starkast vid 21-tiden på fredagskvällen och dalar rejält till lördagsmorgonen, men tar sen fart igen. 

– Just nu förbereder vi för bussersättning, eventuell plogning av snö och om träd faller ner ska vi ha folk på plats som kan jobba med det. Vi har resurserna beredda, säger Roger Falk.

Han uppmanar drabbade att hålla sig uppdaterade via Trafikverkets hemsida. Den kommer att uppdateras löpande. Bilister som måste ut och åka gör rätt i att ta reda på vad som väntar dem, menar Roger Falk.

Skånetrafiken uppger att tåg- och busstrafiken kommer att påverkas av det förväntade ovädret imorgon.

Tågtrafiken ställs in på följande sträckor:

Malmö-Ystad-Simrishamn inställt från fredag 15:00 till lördag 15:00.

Helsingborg-Teckomatorp-Kävlinge inställt från fredag 16:00 till lördag 10:30.

Hässleholm-Kristianstad-Karlskrona inställt från fredag 19:00 till lördag 12:00.

Kalmar-Hultsfred, Halmstad-Värnamo, Värnamo-Nässjö, Jönköping-Vaggeryd

inställt fredag 21:00 till lördag 12:00.

Helsingborg-Hässleholm inställt fredag 18:00 till lördag 10:30.

Nässjö-Vetlanda, Nässjö-Oskarshamninställt fredag 21:00 till lördag 12:00.

Ängelholm-Åstorp-Teckomatorp inställt fredag 19:00 till lördag 12:00.

Blomstermåla-Mönsterås inställt fredag 21:00 till lördag 12:00.

Eldsberga-Markaryd-Hässleholm inställt fredag 18:00 till lördag 10:30.

Observera att tiderna är preliminära och kan komma att ändras!

All trafik över Öresundsbron ställs in om vinden överstiger 25 m/sek. Både väg- och järnvägstrafik kan komma att ställas in med kort varsel. Mer info www.oresundsbron.com

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".