En av de nya regionbussarna som lanseras av Skånetrafiken
Skånetrafikens nya regionbussar kommer att börja trafikera Österlen under december. Dessutom sätts det in nya expressbussar mellan Kristianstad, Simrishamn och Ystad. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Österlen

Ny regionbuss visades upp

Resenär: Jag kunde inte se någon ändring
1:14 min

På fredagen fick resenärerna på Österlen en smygtitt på en av Skånetrafikens nya regionbussar som börjar trafikera regionen den 14 december.

Bussen visades upp på resecentrum i Ystad och en av dem som var på plats var Centerpartiets regiongruppledare Birte Sandberg som sitter i kollektivtrafiknämnden.

- Jag tycker det är kul med kollektivtrafik. Ju mer kommunikationer vi får desto bättre kan folk arbetspendla. Och ju mer moderna bussarna blir desto fler är det som vill åka, säger Birte Sandberg.

Miljövänligare bränsle, större benutrymme, eluttag vid alla platser för att ladda datorer och mobiltelefoner och så gratis wifi. Det är några av nyheterna i bussarna. Men målet är faktiskt att efterlikna tågen så mycket som möjligt.

- Man vet att tåg är någonting som folk gärna åker medan buss känns lite tråkigare. Det är synd eftersom det finns mycket bekväma och trevliga bussar i dag. Och vi försöker väl visa det här nu nere på Österlen, att man kan få en bra resa även i buss, säger David Stenegard som är affärsutvecklare på Veolia.

Men nyheterna till trots var det inte alla besökare som var lika imponerade.

- Jag tycker de ser ut precis som de har gjort tidigare. Jag kunde inte se någon ändring men det ser bra ut ändå, säger Berit Andersson från Ystad.

Framförallt efterlyser hon någonstans att hänga ytterkläderna under resan. Annars är det bekväma säten som är viktigast tycker hon.

- En riktig, skön fåtölj, säger Berit Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".