Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Skåne har högst barnfattigdom i landet

I Skåne är barnfattigdomen 16,8 procent och högst i Sverige. Perstorp har länge varit en av de kommuner där andelen fattiga barn varit bland de högsta i landet, men hör nu till dem där barnfattigdomen minskat mest.

Totalt har andelen barn som lever i fattigdom i Sverige minskat med 0,1 procentenheter och i dag lever omkring 230 000 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet. Rapporten bygger på statistik från 2012 och visar att risken för att barn ska hamna i utsatthet är störst i storstädernas miljonprogramsområden, för barn till föräldrar med utländsk bakgrund och för barn till ensamstående föräldrar.

Högst är barnfattigdomen i Malmö där nästan var tredje barn lever i ekonomisk utsatthet. Därefter kommer Landskrona. Även i Perstorp har man länge haft en stor andel barn som lever i fattigdom, men där hör man i år till de kommuner där barnfattigdomen minskat mest. Trots det är man ändå bara på plats 280 av landets 290 kommuner.

Även i Kristianstad är barnfattigdomen hög och kommunen ligger på en 263:e plats. Bäst av Skånes kommuner är Lomma, där bara omkring tre och en halv procent av barnen lever i fattigdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".