Karlskrona tåg järnvägsstation spår. Foto: Carina Melin/SR
När det stormar kan tågen inte rulla på Kustbanan. Foto: Carina Melin/SR

Skånska tåg till Blekinge inte stormsäkrade

"Vi hoppas att den ska stormsäkras"
1:15 min

Varje gång det blåser hårt tvingas Trafikverket att stoppa alla tåg mellan Skåne och Karlskrona. Orsaken är att det inte är säkert att köra tågen på banan.

Det är främst sträckan mellan Kristianstad och Hässleholm på tågbanan som är problematisk.

 – Kustbanan är inte trädsäkrad, därför är det inte säkert att köra tågen när det blåser hårt eller är storm, säger Pär Welander är trafikplaneringschef vid Blekingetrafiken.

Det var efter stormarna Gudrun och Per som dåvarande Banverket, numera Trafikverket, beslöt att trädsäkra järnvägarna för att minska risken för tågolyckor, trafikstörningar och skador på grund av träd som faller på spåren eller över kontakledningarna.

Vid trädsäkring tas alla träd bort som står närmare än tjugo meter från järnvägsrälsen. Men man tar även bort träd som riskerar att falla och som står i kantzonen.

Fram till idag har cirka 400 mil järnväg trädsäkrats i Sverige och fram till år 2021 beräknas drygt hälften av landets järnvägsnät vara trädsäkrat.

Just nu trädsäkrar Trafikverket järnvägen mellan Olofström och Älmhult och nästa år ska järnvägen mellan Kristianstad och Hässleholm säkras.

Men Blekinge kustbana finns inte med på Trafikverkets prioriteringslista de kommande åren.

– Vi ligger på Trafikverket, mer kan vi inte göra, säger Pär Welander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".