Bilden visar brandmän vid Kvarnby folkhögskola i Malmö,  där rök kommer från taket. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio.
Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio.
Malmö

Branden i Kvarnby kanske inte anlagd

Rektor: Vill inte att stämningen trissas upp
1:16 min

I går totalförstördes för andra gången en skolbyggnad på Kvarnby folkhögskola i Malmö. Efter branden i oktober förra året fanns tydliga bevis för att det handlade om en mordbrand men så är inte fallet nu.

– Det är klart att vi är chockade allihopa. Den psykologiska skadan är ju störst. Det är inte så kul att sitta i de här tillfälliga bodarna som vi har haft sedan i början av året, säger Henning Süssner Rubin som är rektor på skolan.

Det är drygt ett år sedan det brann förra gången. Även då totalförstördes en byggnad i vad som tros ha varit en mordbrand. Den här gången är det däremot mycket som tyder på en naturlig brandorsak som verkar ha startat i en elcentral.

– Lägg där till att det inte finns något tecken på krossade fönsterrutor eller att någon har tagit sig in med våld. Polisutredningen får helt enkelt visa vad orsaken var, säger Henning Süssner Rubin.

Reaktionerna efter gårdagens brand har varit starka på sociala medier. Huset skulle ha tagits i bruk i januari och ersätta den byggnad som brann ner förra året. Många misstänkte nu att det återigen rörde sig om en attack mot skolan.

Men eftersom inget i nuläget tyder på att branden skulle vara anlagd så har skolledningen uppmanat till lugn och vädjar om att inte spekulera i orsaken.

– Vi vet ju ingenting om det och vi vill inte heller att stämningen trissas upp så att alla går omkring och tror att vi är hotade av nazister. Det tror jag faktiskt inte att vi är, säger Henning Süssner Rubin.

– Vi har sagt allihopa att vi inte gynnas av att spekulera i det här utan att vi ska kavla upp ärmarna och fokusera på det vi är bra på, nämligen skolverksamhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".