Civilflygplanet på Kastrup tvingades vända, för att undvika en eventuell kollision med det utländska militärflygplanet. Foto: TT
Civilflygplanet på Kastrup tvingades vända, för att undvika en eventuell kollision med det utländska militärflygplanet. Foto: TT

Försvaret: Mindre än nio kilometer mellan planen

"En alldeles för nära situation"
0:52 min

De ryska militärplanet var mindre än nio kilometer från passagerarplanet utanför Kastrup i fredags. Det säger svenske flygvapenchefen Micael Bydén som helt tillbakavisar Rysslands uttalande att de var 70 kilometer från planets rutt.

– Man ska ha fem nautiska mil som då är ungefär nio kilometer mellan flygplanen. Här är vi väl under de minima. Huruvida han hävdar det är tillräckligt eller inte, för oss är det inte det. Det här är en alldeles för nära situation för att det ska vara okej, säger Micael Bydén.

Tidigare i dag publicerade den ryske nyhetsbyrån Itar-Tass en kommentar från den ryske generalmajoren Igor Konashenkov. Han avfärdar uppgifterna om att det ryska signalspaningsplanet ska ha utgört någon kollissionsrisk för passagerarplanet som var på väg från Kastrup till Polen.

Enligt generalmajoren var det ryska planet aldrig närmare planets rutt än 70 kilometer. Det är dock oklart om han syftar på den planerade rutten eller där passagerarplanet faktiskt befann sig sedan det omdirigerats.

Men enligt den svenske flygvapenchefen Micael Bydén stämmer det här inte.

Jag kan inte, och ska inte, ge några exakta siffror. Men väl under de här nio har man vid passageavståndet. Redan där faller kommentaren att det inte skulle finnas någon risk eller att det skulle vara okej. Jag vänder mig mot det och det uttalandet får stå för honom.

Det var vid lunchetid under fredagen som ett utländskt militärflygplan flög förbi söder om Malmö, helt osynligt för flygledningen på Kastrup. Under lördagen blev uppgifterna kända och försvarsminister Peter Hultqvist bekräftade för Ekot att det rörde sig om ett ryskt signalspaningsplan.

– Det är allvarligt. Det är olämpligt. Det är direkt farligt, sa Peter Hultqvist på lördagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".