Eleverna på Kjellebergsskolan i Eslöv gör övningar för att slippa få ont av att jobba med surfplatta. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 2
Eleverna gör övningar för att slippa få ont. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Monika Englund, lärare på Kjellebergsskolan i Eslöv. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Monika Englund, lärare på Kjellebergsskolan. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Eslöv

Dans och balans ska minska skador av surfplattor

Lärare och elever i Eslöv om att arbeta ergonomiskt med surfplattor
3:34 min

Läsplattor i undervisningen blir allt vanligare men att ständigt sitta böjd över en skärm både i skolan och på fritiden kräver eftertanke. I Eslöv, där alla elever från förskolan upp till nian jobbar med läsplattor, har man tagit hjälp av en sjukgymnast för att hitta ett nytt sätt att jobba på.

Plötsligt förvandlas SO-lektionen till ett litet gympapass. Plattorna läggs åt sidan och med svängande armar och en hel del fniss börjar alla att marschera i takt på sina platser.

Sedan en tid tillbaka har man här på skolan bestämt sig för att pausa för att röra på sig några minuter under varje lektion. Det är skolans egen uppfinning och man kallar det brainbreak, en paus för hjärnan. Övningarna kan se lite olika ut.

– Det kan vara allt ifrån dans, höga hopp och olika balansövningar. Dels är det viktigt att sätta fart på kroppen och knoppen och dels har vi roligt och då blir det oftast lättare att lära sig också, säger Monika Englund, lärare.

Förutom att röra på sig har eleverna också fått lära sig hur de ska sitta och arbeta med sina plattor för att undvika skador. 

– Det är svårt att komma ihåg att sitta rätt så det är bra att vi påminner varandra. När det är långa lektioner brukade jag ofta få ont i nacken, säger Siri, en av eleverna i klassen sitter med sin platta uppställd med ett stöd för att kunna sitta rätt.

Idén kom dels från lärarna som såg problemet med krumma ryggar och böjda nackar när eleverna gick över till att jobba med plattor i alla ämnen för drygt ett år sedan och dels från ett medborgarförslag från en kvinna i kommunen som hänvisar till forskning om att det är extra svårt att arbeta ergonomiskt med just surfplattor.

För att undvika skador som värk i skuldror, nacke och huvud har nu också ett arbetsunderlag arbetas fram med hjälp av en sjukgymnast på hur man ska sitta rätt när man arbetar. Än så länge är det bara här på skolan man arbetar på det här viset men tanken är att alla elever från förskolan till nian i hela kommunen ska få lära sig att jobba så här och det tycker Amir Atasovic är bra för han känner ibland av att det både gör ont och känns stelt.

– Bästa sättet är att sitta rak i ryggen och ha benen ihop och rakt fram. Då sitter man bäst.

Amir och hans kompisar är alla överens om att de sitter många timmar om dagen med både plattor och telefoner och det kan bli lite för mycket ibland tycker Granit Rushiti.

– När man är lite uttråkad där hemma kan man sitta alldeles för många timmar och då kan man få ont i ryggen. Men det är inte bara jag, min pappa ligger fel hela tiden, lägger han till och skrattar.

Madeleine Fritsch-Lärka
madeleine.fritsch@sverigesradio.se
040-666 55 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".