Jenny Önnevik (S). Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
1 av 2
Jenny Önnevik (S) Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Rösterna lämnas i urnan.
2 av 2
Här lägger Tommy Höppner (S) sin röst i urnan. Foto: Linnéa Mattison/Sveriges Radio

Jenny Önnevik (S) nytt kommunalråd

Jenny Önnevik (S): Det är viktigt att ha en ödmjuk inställning
4:39 min

Vilka politiker som ska sitta vid makten i Bromölla kommun avgjordes när ordförandeposterna i kommunstyrelse och nämnder skulle fördelas. Och redan när frågan kom till vilka politiker som skulle sitta i kommunstyrelsen hettade det till, och kravet på proportionella val ställdes.

Det var en mindre grupp socialdemokrater som begärde proportionella val, alltså att man inte skulle gå efter valberedningens förslag utan att alla ledamöter skulle rösta för sig.

– Alla var inte eniga om vilka som skulle ha platserna.

Ska det tolkas som en splittring inom S i Bromölla.

– Nej, det ska man inte göra. 

Och proportionellt val blev det. Mycket tack vara att fullmäktiges minsta valtekniska samverkan, mellan de enstaka ledamöterna för Centern och Folkpartiet röstade för när de såg en chans till större inflytande. Det blev dock ingen fast plats i kommunstyrelsen för dem. Proceduren drog ut på tiden, och det tog över en timme bara att räkna rösterna, men det visade sig till slut att kommunstyrelsen blev samma som valberedningen föreslagit - och den som S kommit överens med de fyra partierna som samarbetar valtekniskt i VAMMP, Moderaterna, Vänstern, Miljöpartiet och Alternativet.

Jenny Önnevik, socialdemokraternas gruppledare, valdes lite senare till kommunstyrelsens ordförande, och hon tycker heller inte att man ska se den stökiga omröstningen som en splittring inom partiet.

– Jag anser att vi har en enhällig politik, men sen har varje ledamot möjligheten att yrka på proportionella val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".