Skugga av en rullstol. Foto Hasse Holmberg/TT
Foto Hasse Holmberg/TT
Österlen

Få assistenter har fått nytt jobb

Assistent: Har inte en chans att erbjuda oss jobb
1:33 min

I samband med att Simrishamns kommun tidigare i år beslutade att upphandla den personliga assistansen, efter en lönetvist med fackförbundet Kommunal, så lovades alla assistenter nya jobb inom kommunen. Men i dag ser verkligheten annorlunda ut.

En nyanställning inom kommunen har det bara blivit för drygt 6 procent av de personliga assistenterna. Majoriteten har istället tagit tjänstledigt för att prova på en privat arbetsgivare och efter årsskiftet ska de lämna besked om de vill tillbaka till kommunen.

Men enligt Mats Persson, en av assistenterna, finns det egentligen inte mycket att välja på.

- Låt oss säga att alla assistenter väljer att gå tillbaka till kommunen. De har inte en chans att erbjuda oss jobb utan då blir det uppsägning på grund av arbetsbrist, säger Mats Persson.

Och redan nu har fem personer som inte gått över till en privat arbetsgivare sagts upp av kommunen på grund av just arbetsbrist. Dessutom krävs undersköterskeutbildning för en chans till de få jobb som finns, vilket både Mats Persson och flertalet av hans tidigare kollegor saknar.

- Jag kan känna att jag har ingenting att komma med för jag har ju utbildat mig inom LSS. Jag hade kanske kunnat börja som vikarie men det känns lite konstigt efter 39 år, säger Mats Persson.

I nuläget är hand ändå nöjd med situationen, säger han. Han jobbar med samma brukare som tidigare men under en privat aktör. Och avtalet han har idag stämmer i mångt om mycket överens med det han tidigare hade hos kommunen.

Däremot är han kritisk till Kommunals agerande. I ett brev daterat från augusti i år har han fått bekräftat att det första avtalet som facket bröt upp med kommunen egentligen var helt enligt reglerna. Och vägen dit man befinner sig idag beskriver han som onödig.

- Allt detta som har hänt nu under ett år hade inte behövt hända. De beklagar den uppkomna situationen och konsekvenserna men det hjälper inte oss nu, säger Mats Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".