Brodde Norén och Göran Antonsson vid polisens nykterhetskontroll utanför Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Brodde Norén och Göran Antonsson vid polisens nykterhetskontroll utanför Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Sju fast för rattfylla i nordost

1:24 min

Sju bilister i nordöstra Skåne misstänks för rattfylleri efter att trafikpolisen i förra veckan gjorde en särskild insats mot just rattfylleri. Sammanlagt kontrollerades ungefär 4500 förare.

– Statistiskt är det så det ser ut, så det stämmer rätt väl överens med hur det brukar vara, säger Per-Erik Eriksson, trafikpolischef i Kristianstad.

I flera år har polisen under just vecka 50 haft en särskild insats mot rattfylleri, då det görs extra många utandningsprov runt om i landet. Och den som blir stoppad av trafikpolisen och blåser positivt i det så kallade sållningsinstrumentet får räkna med att följa med till polisstationen för att blåsa i ett bevisinstrument. Den misstänkte får blåsa två gånger i bevisinstrumentet med 6-8 minuters mellanrum. Instrumentet räknar då ut ett medelvärde på alkoholhalten i utandningsluften och det är detta värde som används som grund för domstolsbeslut av straff och för körkortsåterkallelser.

Blir man av med sitt körkort har man möjlighet att ansöka om ett alkolås och på så vis behålla körkortet under spärrtiden, med villkor att man bara får köra bil med godkänt alkolås.

I samband med att man blåser positivt informerar också trafikpolisen om att det finns möjlighet att inom 48 timmar få samtal från en beroendeenhet eller socialtjänsten i den kommun där man bor, berättar Brodde Norén, polisinspektör i Kristianstad.

– De tackar oftast nej, anser att de inte har några problem. Men vi vet ju att de flesta som vi stoppar och som blåser positivt är människor som har problem med alkohol, säger Brodde Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista