Helén Elmqvist familjefridssamordnare på Hässleholms kommun. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Helén Elmqvist familjefridssamordnare på Hässleholms kommun. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
#Kvinnoregistret

Register kan minska intresset att anmäla kvinnomisshandel

Familjefridssamordnare: Det är katastrof
1:17 min

Sveriges Radios avslöjande att Stockholmspolisen registrerat kvinnor som anmält att de blivit misshandlade och hotade har väckt starka reaktioner runt om i landet.

Helén Elmqvist familjefridssamordnare på Hässleholms kommun tror att avslöjandet kan leda till att våldsutsatta kvinnor får sämre förtroende för polisen.

- Jag förstår inte poängen med att registrera känsliga uppgifter om deras psykiska status, missbruk och så vidare, säger hon.

Helén Elmqvist som dagligen jobbar med våldsutsatta kvinnor i Hässleholm berättar att hon känner en stor besvikelse över Stockholmspolisens agerande. Dels menar hon att kvinnoregistret strider mot lagen och dels tycker hon att kvinnorna i registret blir utsatta för ett dubbelt övergrepp från en myndighet.

- Jag tycker att de blir utsatta en gång och sen blir de utsatta en gång till. Jag tycker det är katastrof, säger hon.

Helén Elmqvist säger trots det att hon fortfarande har ett förtroende för polisen. Det beror på att det idag finns en helt annan kunskap än när hon började 2006. Då kunde hon möta flera kvinnor som inte kände sig trodda av polisen. Nu är situationen en helt annan menar hon. Men hon tror att avslöjandet om att Stockholmspolisen registrerat kvinnor som blivit misshandlade åter kan leda till att kvinnor får ett sämre förtroende för polisen i hela landet.

- Jag är rädd för att det kan bli ett bristande förtroende för polisen och deras sätt att jobba. Det vore väldigt synd, därför att de gör för det mesta ett bra jobb när det gäller våldsutsatta kvinnor. Jag känner också lite oro över att det kanske finns sådana här register i andra polisområden, säger hon.

Polisen har idag avfärdat kritiken mot det kontroversiella registret och sagt att det handlar om en databas för att kartlägga gärningsmän. Detta trots att registret fokuserar helt på kvinnornas egenskaper, psykiatriska diagnoser och bakgrund. Någon motsvarande kartläggning av männen finns inte.

Sveriges Radio kan nu också avslöja att den hemliga databasen även innehåller mängder med uppgifter om kvinnornas släktingar och barn.

Under dagen har det också blivit känt att polismyndigheten i Stockholm har polisanmält hanteringen av registret.

Kvinnoregistret: Läs polisens anteckningar i registret

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".