Vinterväg. Foto: Pontus Lundahl, TT bild.
Vinterväg. Foto: Pontus Lundahl, TT bild.

Dubbdäck bäst vid svarthalka

Trafikpolis: Dubbdäck är suveräna när det är svarthalka
1:20 min

Julen är en av årets mest trafiktäta helger. Och mycket trafik i kombination med vinterväglag kan ställa till med problem. Något att särskilt se upp med är den förrädiska svarthalkan, säger Per-Erik Eriksson, trafikpolis i Kristianstad.

– Ja, det är ju när det på morgonen fryser på plötsligt. När den fuktiga vägbanan helt plötsligt blir till is. Och det är ju ett fenomen som vi har haft i många herrans år, säger Per-Erik Eriksson, trafikpolis i Kristianstad.

Är det skillnad på halka och halka?

– Nej, det är det ju inte egentligen. Men den halka man inte ser, den överraskar ju mer. Det är det som är det stora problemet.

När det gäller de stora vägarna är det inte ett lika stort problem, säger Per-Erik Eriksson, eftersom Trafikverket med hjälp av sina beräkningsmodeller ofta kan förutse hur väglaget kommer bli och skickar ut sina saltbilar i förebyggande syfte.

Men som bilist kan man tänka på att om rutorna på bilen behöver skrapas, ja då är det också en anledning att ta det extra försiktigt när man kör. Fönsterrutorna såväl som vägbanan har nämligen en tendens att frysa redan innan termometern visar på noll.

Ett annat sätt att försöka förebygga problem med svarthalka, det är att använda dubbdäck.

– Har man dubbdäck så är det det absolut bästa däcket vid svarthalka. Vi som inte har dubbdäck får tänka på ett försiktigare sätt. Vi har ju vinterdäck naturligtvis, för vi är ju inne i den perioden. Men dubbdäcken är suveräna när det är svarthalka, säger Per-Erik Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".