Amanda Rosander och Ingela Thoresson på Blodcentralen i Kristianstad. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Amanda Rosander och Ingela Thoresson på Blodcentralen i Kristianstad. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

Region Skåne behöver blod till julhelgerna

Thoresson: Det är viktigt att man ger blod, att man har den medmänskligheten
1:36 min

För att säkra behovet till årets jul och nyårshelg uppmanar nu Region Skåne allmänheten att lämna blod. 

Behovet är stort året om, men när nu en lång rad röda dagar närmar sig är det extra viktigt att fylla upp blodlagren. 

- Efterfrågan är större än vad vi har, så vi behöver många nya blodgivare också. Men vill ju nu uppmana de som redan är blodgivare att lämna de här sista dagarna på året eller början på nästa år. Behovet är ständigt och det är ju en färskvara, säger Ingela Thoresson, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen i Kristianstad.

I väntsalen på Centralsjukhuset i Kristianstad sitter Dan Rosenqvist och återhämtar sig med en fika. Han har lämnat blod regelbundet i trettio år och det här någonstans runt den åttionde gången. Han ser det som sin skyldighet till samhället.

- Och jag ser det också som en hälsoundersökning. Så länge de vill ha mitt blod då är jag säkert okej också, säger han.

I dag är det bara omkring tre procent av befolkningen mellan 18 och 75 år som donerar blod minst en gång om året och Ingela Thoresson berättar att det är svårt att värva nya blodgivare. Dessutom är det många som under de närmsta åren som kommer att gå i pension från sin blodgivning, vilket kommer att öka behovet av nya givare ytterligare.

- Man kan inte göra blod på konstgjord väg, det finns ingen annan ersättning. De här syretransportörerna som är i blodet måste man ge från människa till människa, så det är inte så att vi kan göra det på någon konstgjord väg. Så det är viktigt att man ger blod, att man har den medmänskligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".