Pendlarna Emilia Persson och Hanna Lagerblad tycker en rabatt för unga är en bra idé. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Pendlarna Emilia Persson och Hanna Lagerblad tycker en rabatt för unga är en bra idé. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio

Unga kan få billigare kollektivtrafik

Nämndens ordförande: Fråga om att ungdomar ska få jobb
1:24 min

Alla unga skåningar upp till 25 år kan få åka på studerandebiljett när de köper ett periodkort med minst sex zoner, även de som inte studerar.

Det har kollektivtrafiknämnden i Region Skåne bestämt.

- Vi beslutade att föreslå att det ska införas ett ungdomskort i kollektivtrafiken därför att vi idag ser att i delar av Skåne, i till exempel kommuner som Bromölla är det många unga människor som står utanför arbete, säger Mats Persson (FP) kollektivtrafiknämndens ordförande.

Avsikten med beslutet som röstades fram av allianspartierna är att uppmuntra alla upp till 25 år att ta del av hela arbetsmarknaden i Skåne. Det ska göras genom att det ska bli runt 30 procent billigare att pendla till annan ort, även för dem som inte studerar.

Idag kostar ett månadskort 1195 kronor, men med förslaget får alla unga skåningar en möjlighet att köpa ett sex zoners periodkort för 840 kronor.

Enligt Skånetrafiken kommer det kosta 24 miljoner kronor om det blir verklighet.

Vid Kristianstads C är ungdomarna Emilia Persson och Hanna Lagerblad som pendlar dagligen glada efter dagens beslut.

- Ja det låter väl bra, säger Emilia Persson.

Hanna Lagerblad håller med och tycker det är viktigt att unga också får mer pengar i plånboken.

- Eftersom man inte har lika mycket pengar som ung så är det bra om man nu får rabatt, säger hon.

Men trots dagens beslut i kollektivtrafiknämnden är det inte säkert att det blir något ungdomskort. Först måste Socialdemokraterna och Miljöpartiet i region fullmäktige ställa sig bakom förslaget. Idag ville de bordlägga ärendet eftersom de tyckte att förslaget var illa förberett. Mats Persson (FP) tror ändå att allt blir verklighet.

- Jag förutsätter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker att det är en viktig fråga att ungdomar ska få jobb och därför prioriterar detta. Det är så pass viktigt att jag tror de kommer göra det, säger han.

Om förslaget om ett ungdomskort går igenom kan rabatten införas i januari 2016, bedömer Skånetrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".