"Svenska myndigheter röker för mycket gräs"

Rysslands ambassadör i Danmark har en egen förklaring till varför svenska myndigheter varit upprörda över att ett ryskt spaningsplan i förra veckan var nära att kollidera med ett passagerarplan mellan Malmö och Köpenhamn: De har rökt för mycket cannabis.

– De svenska myndigheterna har också påstått att det var en ubåt i deras vatten. Det var det inte, säger Michail Vanin till tidningen Berlingske.

– Nu säger de återigen att de sett något. Jag är rädd för att svenskarna besöker Pusher Street för ofta.

Han syftar på centrum för narkotikahandel i danska Christiania. Det ryska planet identifierades av danskt jaktflyg efter att det kommit nära passagerarplanet som flög för SAS. Den ryska militärledningen har bekräftat att ett av deras plan befann sig i luftrummet men att det aldrig var nära passagerarplanet. 

Enligt Vanin är de svenska anklagelserna del av en välorkestrerad kampanj som försöker utmåla Ryssland som en väldigt farlig granne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".